Nyhet 2020-05-25

Kulla-Gullapriset tilldelas Jakob Wegelius

Foto: Bruno Wegelius

Styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond har beslutat tilldela författaren Jakob Wegelius Kulla-Gullapriset år 2020. Prissumman är 89 000 kronor. 

Författaren, illustratören och bilderbokskonstnären Jakob Wegelius debuterade 1994 med Spionerna i Oreborg som året efter följdes av bilderboken Herr Balders hemlighet. Han är utbildad på Konstfack och hittills omfattar författarskapet sju helt egna verk samt ytterligare några där han har illustrerat andra författares texter. Jakob Wegelius är flerfaldigt prisbelönt. Utöver två Augustpris har han tilldelats Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur (2015) och Deutscher Jugendliteraturpreis (2016). Hans böcker är utgivna på en rad olika språk.

Motivering
Med sina böcker skapar Jakob Wegelius olika världar där tillvaron hela tiden förändras och kastas om. Den litterära geografin kan vara rotad i fantasin eller på världskartan, men förmågan att mana fram en specifik atmosfär genom platser, miljöer och personer är alltid lika hisnande. Wegelius är lika hemmastadd i djungeln som i skumma stadsmiljöer med ruffiga hamnkvarter och dimmiga kajer. Tillhåll för banditer och skurkar skildras lika sakkunnigt som en instrumentmakares verkstad, olika typer av skeppskonstruktioner och heta maskinrum.

Berättelsen om gorillan Sally Jones och hennes växlingsrika liv på land och till havs tar sin början i Legenden om Sally Jones (2008), en egen typ av serieroman, och fortsätter med de överdådigt myllrande äventyrsromanerna Mördarens apa (2014) och Den falska rosen (2020). Trilogin om Sally Jones överstiger 1200 sidor och liknar inget annat i svensk barn- och ungdomslitteratur. Den utforskar gränserna mellan djur och människa, språk och tanke, våld och utsatthet. Den handlar om lojalitet, vänskap och kärlek på liv och död och lämnar läsaren ingen ro förrän berättelsen är förd till sitt slut.

”Var beredd på att Ni kommer att få läsa saker som Ni sedan kanske önskar att Ni aldrig hade fått reda på”, skriver Sally Jones i början av Den falska rosen. Att ge sig in i Jakob Wegelius romanvärldar är ett äventyr.

Om priset
I styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond ingår representanter för Sveriges Författarförbund, Samfundet De Nio samt Svenska barnboksinstitutet. I juryn har Sveriges Författarförbund företrätts av författaren Alex Haridi, Samfundet De Nio av Boel Westin och Svenska barnboksinstitutet av Åsa Warnqvist. Frågor besvaras av Svenska barnboksinstitutet.

Författaren Martha Sandwall-Bergström (1913–2000) inrättade 1998 en stipendiefond i form av en stiftelse, förvaltad av Sveriges Författarförbund. Stiftelsens syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år från och med 1999 delas ett Kulla-Gullapris ut till en författare. Vartannat år, med början år 2000, utdelas ett eller flera stipendier till förtjänta forskare och författare på barn- och ungdomslitteraturområdet. Stipendierna indexuppräknas vart femte år.

Tidigare författare som tilldelats priset är Ann-Madeleine Gelotte, Annika Holm, Bo R Holmberg, Anita Eklund Lykull, Janne Lundström, Gunna Grähs, Åsa Lind, Ulf Stark och Frida Nilsson.

Prisceremoni
En prisceremoni ges i juni i form av ett inspelat samtal mellan pristagaren och Josefine Sundström, författare och journalist. Samtalet finns tillgängligt på Sbi play från den 10 juni.

Mer information på www.barnboksinstitutet.se
Kontakt: Lillemor Torstensson, lillemor.torstensson@barnboksinstitutet.se/ 08-54 54 20 51