Låna och beställ

Barn- och ungdomslitteratur

Barn- och ungdomsböcker samt barntidningar är endast tillgängliga som läsesalslån. Det innebär att de behöver beställas fram och läsas i biblioteket.

Du kan beställa upp till tio titlar på plats i biblioteket. Om du vill titta på fler böcker än så behöver vi din beställning minst en dag i förväg. Böcker som beställs dagen före ditt besök finns tillgängliga från kl 12 nästa dag. Det du beställer på förmiddagen plockar vi fram när biblioteket öppnar. 

Teoretisk litteratur

Merparten av den teoretiska litteraturen är tillgänglig för hemlån.

Kurslitteratur: 14 dagar, 1 omlån
Övrig teoretisk litteratur: 30 dagar, 2 omlån
Referenslitteratur: ej hemlån
Tidskrifter: ej hemlån

Du kan själv göra omlån i bibliotekskatalogen ELSA. Det går också bra att ringa eller mejla biblioteket för hjälp med omlån. Det går inte att låna om när annan låntagare står i kö.

Återlämning

Böcker ska återlämnas på Svenska barnboksinstitutets bibliotek. Det finns ett bokinkast i entrén som kan användas när biblioteket är stängt. Det går också att returnera böcker med post. Detta sker på egen risk. 

Om en bok inte återlämnas ska den ersättas med inköpspriset för ny bok samt en hanteringskostnad på 250 kr. Schablonpriset för böcker som inte längre går att köpa är 300 kr.

Kopiering och skanning

I biblioteket finns möjlighet att kopiera (svart/vita kopior) och skanna sidor ur bibliotekets böcker och tidskrifter. Kopior betalas med Swish. Vissa ömtåliga böcker är inte möjliga att kopiera eller skanna. Vänligen respektera upphovsrätten. Kontakta biblioteket för mer information.

Priser för kopiering ur bibliotekets material
Kopior upp till 10 sidor: Gratis
Kopior över 10 sidor: 3 kr/A4 och 4 kr/A3
Skanning: Gratis

Fjärrlån

Biblioteket lånar ut teoretisk litteratur till andra bibliotek via fjärrlån. Barn- och ungdomslitteraturen går inte att fjärrlån. Enskilda artiklar är möjliga att beställa som fjärrlånekopia. 

Om du inte har möjlighet att besöka oss kan du kontakta ditt närmaste bibliotek för hjälp med fjärrlån. 

Priser för beställande bibliotek

Utlån av böcker  till bibliotek inom Norden: gratis
Utlån av böcker till bibliotek utanför Norden: 2 IFLA-vouchers

Kopior till bibliotek inom Norden: gratis
Kopior till bibliotek utanför Norden: 1 IFLA-voucher

 

 

Sök

Sök och beställ material i vår bibliotekskatalog ELSA. Samlingarna är också sökbara i Libris.

Ny låntagare

För att kunna låna och beställa material måste du vara registrerad som låntagare hos oss. Du registrerar dig i vår katalog ELSA. Ta alltid med dig giltig legitimation när du besöker biblioteket då den fungerar som ditt lånekort.

Kontakt

  • biblioteket@barnboksinstitutet.se
  • 08 - 54 54 20 60