Nyhet 2020-09-10

Är du intresserad av att skriva barnbokskritik?

I höst arrangerar Svenska barnboksinstitutet för tredje året i rad kursen Att skriva barnbokskritik. Som deltagare får du teoretisk kunskap om och praktisk träning i att recensera barn- och ungdomsböcker, med fokus både på bilderböcker och textbaserade böcker. Föreläsare och workshopledare är idag verksamma kritiker, författare och forskare.

Kursen riktar sig till dig som redan skriver barnbokskritik i tidningar och tidskrifter och vill fördjupa dina kunskaper, till dig som på andra sätt och i andra medier (t.ex. bloggar) presenterar och anmäler nyutkomna böcker för barn och unga, och till dig som i dag inte är verksam som kritiker men som är nyfiken och vill börja.

Tid och plats
Kursen ges i Stockholm den 19-20 november 2020.
Lokal: Brygghuset, Norrtullsgatan 12N (t-bana Odenplan).
Observera att lokalen kommer att vara anpassad till restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. 

Innehåll
1.    Inläsning av teoretiskt och skönlitterärt material.
2.    Skrivuppgifter.
3.    Föreläsningar om litteraturkritikens uppgift och funktion, om konsten att skriva recensioner, om vilka krav som kan ställas på en kritiker som vill bedöma visuellt baserade berättelser och medier samt om den svenska barn- och ungdomsboksbevakningen i stort.
4.    Workshops. Praktisk träning under kursdagarna i att skriva kritik av såväl bild- som textbaserade verk.

Tidsåtgång
Kurstiden är ca två veckor inklusive inläsning och inlämning av kursuppgifter samt två hela dagar med föreläsningar och workshops.

Kursledare
Kursledare är Malin Nauwerck, Forskare i litteraturvetenskap, med litteratursociologisk och bokhistorisk inriktning. Hon har tidigare arbetat på bokförlag och som kulturredaktör och kritiker.

Frågor om kursen kan mejlas till malin.nauwerck@barnboksinstitutet.se  

Föreläsare och workshopledare
Under kursen kommer deltagarna att få möta Mia Österlund, verksam som docent i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi i Finland och bland annat medlem i Augustjuryn och kritiker i HufvudstadsbladetUlla Rhedin, forskare och bilderbokskritiker i Dagens Nyheter, författare till flera böcker om bilderboksteori och är sedan 2011 gästlärare på fortbildningskurser i bilderboksteori på HDK i Göteborg, Lotta Olsson, redaktör och kritiker på Dagens Nyheter och Erik Titusson, förlagschef och förläggare på Lilla Piratförlaget.

Kursavgift och ansökan
Kursen kostar 950 kr, inkl. material, kurslitteratur och luncher/förfriskningar under kursdagarna. Ansökan ska innehålla fullständigt namn, e-post och postadress samt kort personligt brev där du berättar vem du är och anger varför du vill gå kursen (max 1 000 tecken inkl. blanksteg). Ange om du redan gör bokanmälningar eller bedriver kritikerverksamhet genom tidningar, bloggar eller på annat sätt.

Till ansökan (länken öppnas i nytt fönster)

Senast den 12 oktober vill vi ha din anmälan.
Antagningsbesked skickas ut i vecka 43. Då får du också information om kurslitteratur.

I händelse av ändrade restriktioner från Folkhälsomyndigheten kan kursen komma att ställas in och i stället ges år 2021.

Kursen arrangeras av Svenska barnboksinstitutet med ekonomiskt stöd från Kulturrådet.