Nyhet 2020-06-18

Att skriva barnbokskritik: Inbjudan

Är du intresserad av att skriva barnbokskritik?
I höst arrangerar Svenska barnboksinstitutet för tredje året i rad en kurs i att skriva barnbokskritik. Som deltagare får du teoretisk kunskap om och praktisk träning i att recensera barn- och ungdomsböcker, med fokus både på bilderböcker och textbaserade böcker. Föreläsare och workshopledare är idag verksamma kritiker, författare och forskare.

Kursen riktar sig till dig som redan skriver barnbokskritik i tidningar och tidskrifter och vill fördjupa dina kunskaper, till dig som på andra sätt och i andra medier (t.ex. bloggar) presenterar och anmäler nyutkomna böcker för barn och unga, och till dig som i dag inte är verksam som kritiker men som är nyfiken och vill börja.

Tid och plats
Kursen planeras att ges i Stockholm den 19-20 november 2020.

Lokal: Brygghuset, Norrtullsgatan 12N (t-bana Odenplan).

Kursen kommer att anpassas efter utvecklingen under hösten och rådande direktiv från Folkhälsomyndigheten. Vid behov kommer vi istället att erbjuda en digital version av kursen.

Innehåll
1. Inläsning av teoretiskt och skönlitterärt material.
2. Skrivuppgifter.
3. Föreläsningar om litteraturkritikens uppgift och funktion, om konsten att skriva recensioner, om vilka krav som kan ställas på en kritiker som vill bedöma visuellt baserade berättelser och medier samt om den svenska barn- och ungdomsboksbevakningen i stort.
4. Workshops. Praktisk träning under kursdagarna i att skriva kritik av såväl bild- som textbaserade verk.

Tidsåtgång
Kurstiden är ca två veckor inklusive inläsning och inlämning av kursuppgifter samt två hela dagar med föreläsningar och workshops.

Kursledare
Kursledare är Malin Nauwerck, forskare vid Svenska barnboksinstitutet och fil dr i litteraturvetenskap. Nauwerck har en bakgrund inom förlagsbranschen och har arbetat som kulturredaktör och kritiker.

Föreläsare och workshopledare
Under kursen kommer deltagarna att få möta en rad föreläsare och workshopledare. Dessa är Mia Österlund, verksam som docent i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi i Finland och bland annat medlem i Augustjuryn och kritiker i Hufvudstadsbladet, Ulla Rhedin, kritiker i Dagens Nyheter och forskare med särskild inriktning mot bilderböcker, Erik Titusson, förläggare på Lilla Piratförlaget och Lotta Olsson, redaktör och kritiker på Dagens Nyheter samt Åsa Warnqvist, forskningsledare vid Svenska barnboksinstitutet och fil dr i litteraturvetenskap.

Håll utkik efter mer information om anmälan och kursavgift som kommer efter sommaren. Andra frågor om kursen kan mejlas till malin.nauwerck@barnboksinstitutet.se  

Kursen arrangeras av Svenska barnboksinstitutet med ekonomiskt stöd från Kulturrådet.