Kurs: Att skriva barnbokskritik

ANSÖKAN STÄNGD.

Är du intresserad av att skriva barnbokskritik?
I höst arrangerar Svenska barnboksinstitutet för andra året i rad kursen Att skriva barnbokskritik. Som deltagare får du teoretisk kunskap om och praktisk träning i att recensera barn- och ungdomsböcker, med fokus både på bilderböcker och textbaserade böcker. Föreläsare och workshopledare är idag verksamma kritiker, författare och forskare.

Kursen riktar sig till dig som redan skriver barnbokskritik i tidningar och tidskrifter och vill fördjupa dina kunskaper, till dig som på andra sätt och i andra medier (t.ex. bloggar) presenterar och anmäler nyutkomna böcker för barn och unga, och till dig som i dag inte är verksam som kritiker men som är nyfiken och vill börja.

Tid och plats
Kursen ges i Stockholm den 24-25 oktober 2019. 
Lokal: Brygghuset, Norrtullsgatan 12N (t-bana Odenplan).

Innehåll
1.    Inläsning av teoretiskt och skönlitterärt material.
2.    Skrivuppgifter.
3.    Föreläsningar om litteraturkritikens uppgift och funktion, om konsten att skriva recensioner, om vilka krav som kan ställas på en kritiker som vill bedöma visuellt baserade berättelser och medier samt om den svenska barn- och ungdomsboksbevakningen i stort.
4.    Workshops. Praktisk träning under kursdagarna i att skriva kritik av såväl bild- som textbaserade verk.

Tidsåtgång
Kurstiden är ca två veckor inklusive inläsning och inlämning av kursuppgifter samt två hela dagar med föreläsningar och workshops.

Kursledare
Kursledare är Åsa Warnqvist, forskningsledare vid Svenska barnboksinstitutet och fil dr i litteraturvetenskap. Warnqvist är utbildad skrivpedagog och universitetspedagog samt tidigare barnbokskritiker i bland annat Opsis Barnkultur, Upsala Nya Tidning och Svenska Dagbladet. Hon var även redaktör för barnbokskritiken i Svenska Dagbladet åren 2010–2011.

Föreläsare och workshopledare
Under kursen kommer deltagarna att få möta en rad föreläsare och workshopledare. Några av dessa är Mia Österlund, verksam som docent i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi i Finland och bland annat medlem i Augustjuryn och kritiker i Hufvudstadsbladet, och Lotta Olsson, redaktör och kritiker på Dagens Nyheter.

Kursavgift och ansökan
Kursen kostar 950 kr, inkl. material, kurslitteratur och luncher/förfriskningar under kursdagarna. Ansökan ska innehålla fullständigt namn, e-post och postadress samt kort personligt brev där du berättar vem du är och anger varför du vill gå kursen (max 1 000 tecken inkl. blanksteg). Ange om du redan gör bokanmälningar eller bedriver kritikerverksamhet genom tidningar, bloggar eller på annat sätt.

Till ansökan (länken öppnas i nytt fönster)
Senast den 19 augusti vill vi ha din anmälan.
Antagningsbesked skickas ut i vecka 35. Då får du också information om kurslitteratur.

Vid frågor mejla info@barnboksinstitutet.se 

Kursen arrangeras av Svenska barnboksinstitutet med ekonomiskt stöd från Kulturrådet, Stockholms stad, Svenska barnboksakademin, Svenska Akademin och Sveriges författarförbund (barn- och ungdomslitterära sektionen, BULT).