Sbi play

Bokprovning 2022

Föreläsningar om barn- och ungdomsboksutgivningen 2021.  Inspelat av UR Samtiden den 25 april 2022 på Svenska barnboksinstitutet. Föreläsningarna är publicerade på UR play

Vad hände i utgivningen 2021? Statistik, teman och analyser - Del 1

Vad hände i barn- och ungdomsboksutgivningen 2021? Kajsa Bäckius, Svenska barnboksinstitutet, redogör för statistik och analyser. Inspelat den 25 april 2022 på Svenska barnboksinstitutet. 

Litteraturlista

Vad hände i utgivningen 2021? Statistik, teman och analyser - Del 2

Vad hände i barn- och ungdomsboksutgivningen 2021? Kajsa Bäckius, Svenska barnboksinstitutet, redogör för framträdande teman i utgivningen.

Litteraturlista

Barn och bovar: Kriminella roller i barn- och ungdomsboksutgivningen 2021

Mårten Sandén, författare, går igenom hur kriminella skildras i barn- och ungdomsböcker i årets utgivning. Vem stjäl och vad är drivkraften? Hur betraktas den som begår ett brott av omgivningen? Vi möter allt från råttor som stjäl pälsar till ungdomar som blir anklagade för att ha stulit mobiltelefoner. Mårten Sandén gör även en historisk exposé på samma tema. 

Litteraturlista

Tigermammor och tröttsjuka: Närvarande och frånvarande föräldrar i 2021 års bilderböcker

Malin Nauwerck och Tuva Haglund, forskare i litteraturvetenskap, föreläser om närvarande och frånvarande föräldrar i bilderböcker utgivna 2021. Hur hanterar böckerna barnens behov när föräldrarna stressar eller är frånvarande? Hur blir en mamma en tiger? Och vad händer när barns och föräldrars behov hamnar i konflikt?

Litteraturlista