Sbi play
En dag om hästböcker
22 april 2021
Hästböcker är en älskad men ofta förbisedd genre som rymmer många viktiga perspektiv och frågor. Den 22 april 2021 hölls en hästbokskonferens digitalt via Linnéuniversitetet, med syfte att synliggöra både hästböckerna och hästboksforskningen och diskutera genrens möjligheter och utmaningar. Delar av förmiddagens program spelades in.
Dagen arrangerades av Linnéuniversitetet/CHILLL, KULTURLABBET Region Västmanland, Svenska barnboksinstitutet och BULT. Moderatorer var Malin Eriksson Sjögärd och Helena Öberg Carlsson.
För fortsatt nätverkande kring genren finns Facebookgruppen Hästboksforum. Öppen för alla som är intresserade av genrern.
Hästboksläsare: En enkätstudie om hästbokens popularitet
Helen Asklund från Mittuniversitetet, Lena Manderstedt från Luleå tekniska universitet och Ann-Sofie Persson från Linköpingsuniversitet talar om hästboksläsarna, utifrån en pågående enkätstudie om hästboken. Resultaten tyder på att hästboken läses av många anledningar, i princip dagligen under bokslukaråldern och att den har stor betydelse för dess läsare.
Med fokus på hästen i hästboken
Ann-Sofie Persson från Linköpings universitet presenterar sin undersökning av Marie Louise Rudolfssons Vitnos och Pia Hagmars Klaraböcker ur ett ekokritiskt perspektiv, där hon fokuserar på hur hästen både förmänskligas och utmålas som den andre.
Hästbokens möjligheter och utmaningar från ett förläggarperspektiv
Ada Wester från Gilla böcker och Lilla Piratförlaget och Ulrika Caperius från Bonnier Carlsen pratar om hästbokens möjligheter och utmaningar från ett förläggarperspektiv. Moderator: Malin Eriksson Sjögärd